Aktualności, Stanowiska przewodniczących, Wiadomości z regionów

Szkoły wolne od nacjonalizmu! Oświadczenie w sprawie obecności ONR w „Małachowiance”

Partia Zieloni wyraża oburzenie udziałem działaczy Obozu Narodowo-Radykalnego podczas oficjalnych obchodów Dnia Żołnierzy Wyklętych w Liceum Ogólnokształcącym im. Stanisława Małachowskiego w Płocku. Uznajemy za skandal to, że mury najstarszej nieprzerwanie istniejącej polskiej szkoły stały się miejscem szerzenia skrajnie prawicowych treści przez członków organizacji odpowiedzialnej za rasistowskie i ksenofobiczne incydenty.

Za szczególnie bulwersujący uznajemy fakt, że współpraca dyrekcji szkoły z ONR nie jest incydentem, a smutną praktyką. Według oświadczenia dyrektorki liceum ONR przekazywał LO portrety swoich partnerów, a wystąpienie delegata organizacji było konsultowane z nauczycielem historii.

ONR_MALACHOWSKI

Współczesny ONR nie różni się od tego z lat 30. W ostatnim czasie jego działacze organizowali Marsz Niepodległości pod hasłem „Polska dla Polaków”, atakowali uchodźców oraz przygotowali manifestację, podczas której spalono „kukłę Żyda”. Szkoły publiczne powinny być miejscem w którym wszyscy uczniowie i uczennice, nauczyciele i nauczycielki oraz pracownicy i pracowniczki czują się dobrze bez względu na rasę, religię, orientację seksualną, czy światopogląd. Zapraszanie do nich skrajnej, faszyzującej prawicy nie daje takiej gwarancji.

Marek Kossakowski

Małgorzata Tracz