Aktualności, Uchwały Rady Krajowej

Turcja: Solidarni przeciw niszczeniu demokracji. Stanowisko Rady Krajowej

Z wielką troską, zaniepokojeniem i narastającym gniewem patrzymy na ostatnie wydarzenia w Turcji. Jakkolwiek potępiamy próbę przewrotu wojskowego w Turcji, to stanowczo protestujemy przeciwko zamachowi stanu, który przeprowadza obecnie prezydent Recep Erdoğan.

ZAPRASZAMY NA PROTEST POD AMBASADĄ TURCJI, WARSZAWA, UL. MALCZEWSKIEGO 32, 18:00: https://www.facebook.com/events/1049902665078190/

Wszystko wskazuje na to, że próba przewrotu wojskowego została wykorzystana przez prezydenta Erdoğana do ostatecznego rozprawienia się z opozycją demokratyczną. Docierają niepokojące wieści o aresztowaniu ponad 2700 sędziów i prokuratorów pod pretekstem ich udziału w puczu. Represjonowani są nauczyciele, dziennikarze, działacze praw człowieka. Ogłoszony właśnie stan wyjątkowy – rzekomo w trosce o ratowanie demokracji – ma posłużyć w istocie do utrwalenia autorytarnych rządów i budowy „dyktatury u progów Europy”, jak napisał w swoim apelu sędzia Murat Durmaz, przewodniczący Tureckiego Stowarzyszenia Sędziów i Prokuratorów YARSAV. Aresztowań, prowokacji i brutalności służb podległych rządowi nie sposób pogodzić z duchem demokracji, na którą reżim nieustannie się powołuje.

turcja protest

Turcja to ważny dla Europy partner i przyjaciel. To. co się dzieje w tym kraju. nie może być nam obojętne. Tym bardziej wzywamy wszystkich do okazania solidarności i wsparcia prześladowanym obywatelkom i obywatelom Turcji.

Kryzys turecki prowadzi prostą drogą do wojen religijnych, przed którymi przestrzegał ojciec nowoczesnej Turcji Mustafa Kemal Atatürk : „Czasami chciałbym, żeby wszystkie religie znalazły się na dnie morza. Ten, kto rządzi z pomocą religii, jest słabym władcą. Wciąga swój własny naród w pułapkę”.

Rada Krajowa Partii Zieloni

21 lipca 2016 r.