Aktualności

Klimat nie obroni się sam. Stanowisko Partii Zieloni na zakończenie szczytu COP21

Partia Zieloni z zadowoleniem przyjmuje rezultat szczytu klimatycznego COP21 w Paryżu. Udało się osiągnąć porozumienie, które zamyka okres niepewności i daje nadzieję na koniec epoki paliw kopalnych i powstrzymanie nadciągającej klimatycznej katastrofy.

Nadzieja nie jest jednak żadną gwarancją.

Chociaż cieszy zobowiązanie do utrzymania globalnego wzrostu temperatury poniżej 2 st. Celsjusza w porównaniu do poziomu sprzed epoki przemysłowej i wskazanie jeszcze ambitniejszego celu 1,5 st. Celsjusza, nie możemy zamykać oczu na fakt, że aktualne zobowiązania stron porozumienia nie idą dość daleko i wciąż grozi nam wzrost temperatury o 2,7-3 st. Celsjusza. Tak więc to, czy wynik paryskich negocjacji okaże się faktycznie tym przełomem, na który czekaliśmy, ciągle jest w naszych rękach. Zatrzymanie zmian klimatu wymaga mądrej i ambitnej polityki na poziomie Unii Europejskiej, państw członkowskich i samorządów.

Wraz z Europejskimi Zielonymi działamy i będziemy działać na rzecz utworzenia w Unii Europejskiej autentycznej unii energetycznej, która uniezależni nasz kontynent od zewnętrznych dostaw energii i będzie wspierała energetyczną transformację państw członkowskich. Wspieramy i będziemy wspierać miasta i gminy w całej Polsce, które mimo bierności rządu decydują się rozwijać zieloną energię i dążą do uzyskania energetycznej samodzielności.

Przede wszystkim jednak domagamy się wprowadzenia w życie zaproponowanego przez nas we wrześniu br. roku pięciopunktowego „paktu dla OZE”:

1. Wpisanie efektywności energetycznej i OZE do Krajowych Priorytetów Inwestycyjnych.
  2. Ustalenie wiążących i ambitnych celów udziału OZE w miksie energetycznym.
  3. Poszerzenie definicji prosumenta i zmniejszenie biurokratycznych obciążeń dla prosumentów.
  4. Zaprzestanie dotacji do współspalania i koniec traktowania go jako OZE.
  5. Większe nakłady na badania i rozwój w dziedzinie technologii efektywności energetycznej i OZE.

Tylko taka polityka umożliwi Polsce spełnienie naszych zobowiązań w ramach unijnej polityki klimatycznej, zapewni firmom produkującym zieloną energię przewidywalne i stabilne warunki rozwoju, a także umożliwi utworzenie w perspektywie nawet 180 tys. nowych miejsc pracy w energetyce, gospodarce morskiej i branży ICT (technologii informatyczno-komunikacyjnych).

Paryskie porozumienie to dla Polski szansa, być może ostatnia, na dołączenie do liderów globalnej zmiany i wkroczenie w XXI wiek. Dlatego apelujemy do rządu Beaty Szydło o rezygnację z programu atomowego, zaproponowanie rozsądnego harmonogramu uniezależnienia Polski od węgla i postawienie na rozwój zielonej energii.

Adam Ostolski

Małgorzata Tracz