
Marek Kossakowski na konwencji Koalicji Europejskiej w Płocku: chcemy Unii i Polski lepszej żywności i równych szans dla rolnictwa.
Przemówienie Marka Kossakowskiego na konwencji Koalicji Europejskiej w Płocku 11 maja:
Unia lepszej żywności i równych szans dla rolnictwa.
Tak brzmi jeden z punktów naszej wspólnej deklaracji programowej. Jest to punkt bardzo ważny bo dotyczący naszych codziennych wyborów, naszego zdrowia, naszego poczucia bezpieczeństwa.
Pokolenia, które pamiętają jeszcze głód z czasów wojny oraz niedobory żywność w czasach komunizmu, chcą aby ona była po prostu była. Lecz nowe pokolenia już wychowane w III RP oraz coraz więcej osób ze starszych pokoleń zwraca uwagę na to jaka ta żywność jest.
Polki i Polacy są świadomymi konsumentami, którzy chcą wiedzieć co zawiera ich żywność, skąd pochodzi i jak jest wytwarzana. Są konsumentami, którzy wiedzą, że sposób, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność, ma wielkie znaczenie dla naszego zdrowia, środowiska oraz zwierząt.
Chcą żywności z gospodarstw lokalnych, rodzinnych, ekstensywnych i posiadających atesty ekologiczne. Chcą znać producentów tej żywności, ufać im, obawiając się anonimowości, wielkich gospodarstw i ferm, stosujących duże ilości pestycydów i herbicydów wpływających degradująco na wody, rzeki, morza i środowisko.
Dlatego musimy zmienić myślenie o rolnictwie, „zazielenić” je oraz Wspólną Politykę Rolną. Czas wyjść naprzeciw oczekiwaniom Polek i Polaków, konsumentów w Polsce i całej Unii Europejskiej. Czas na to aby przestawić się z rolnictwa przemysłowego na bardziej zrównoważone i ekologiczne formy rolnictwa.
Rolnictwo przemysłowe, nastawione na maksymalizację produkcji żywości, intensywnie stosujące chemię w tworzące wielkie gospodarstwa, przypominające często dawne latyfundia jest w konflikcie z jakością żywności i ma degradujący wpływ na środowisko i wody, ale też miejscami pracy na wsi i kulturową tradycją wsi.
Jest ono w konflikcie z modelem gospodarstwa rodzinnego, średniego, nie anonimowego, częściowo ekstensywnego, stosującego z umiarem chemię lub wręcz ekologicznego, w którym gospodaruje się ziemią w sposób najbardziej zrównoważony.
Takiego rolnictwa chcemy, rolnictwa zrównoważonego, które wspomaga obniżkę emisji CO2, ratuje pszczoły, rewitalizuje obszary wiejskie i daje nam zdrową żywność.
Chcemy wsi, która nie tylko żywi ale również chroni przyrodę.
Dlatego musimy mocniej wesprzeć rolnictwo przyrodnicze, czyli gospodarstwa nastawione na ochronę wód, mokradeł, bagien, cennych łąk i motyli.
To nie są fantazje! Takie gospodarstwa są już w Polsce, powinno być ich więcej dzięki programom rolnośrodowiskowym.
Aby chronić tereny rolnicze oraz cenne przyrodniczo, powinniśmy pilnie powstrzymać rozlewanie się miast. Proces, który w Polsce trwa od lat i z roku na rok postępuje. Dlatego musimy podjąć działania nad uporządkowaniem chaosu przestrzennego, zapanować nad tymi procesami oraz ochronić przyrodę i wieś przed nieodwracalnymi zmianami.
Chcemy aktywnie chronić klimat, dlatego musimy uwzględnić fakt, że produkcja żywności odpowiada w świecie za 26% emisji gazów cieplarnianych. Ponad połowa tych gazów pochodzi z produktów zwierzęcych.
Tak jak szybko musimy odchodzić od węgla w energetyce musimy redukować emisje pochodzące głównie z przemysłowego rolnictwa i przemysłowej produkcji mięsa.
Musimy się sprzeciwi niehumanitarnym warunkom w jakich prowadzone są wielkie fermy trzody, bydła czy drobiu. Nie mówiąc o fermach futrzarskich, które muszą być w Polsce przez przyszły rząd zakazane. Wszystkie zwierzęta mają prawo do życia wolnego od cierpienia, niezależnie od tego czy są to zwierzęta dzikie, hodowlane, czy domowe. W tym szczególnie ważny jest dobrostan zwierząt hodowlanych oraz poszanowanie ich praw. Jako Zieloni będziemy o to walczyć.
Wielką szansą dla polskiej wsi jest transformacja energetyczna naszego kraju w kierunku przejścia na odnawialne źródła energii. Tania energia ze słońca i wiatru oraz biomasy i biogazu jest gigantycznym potencjałem rozwoju gospodarczego polskiej wsi. To potencjał setek tysięcy nowych zielonych miejsc pracy, w tym wielu jeśli nie większość tutaj, na polskiej wsi oraz Polsce powiatowej.
Odnawialne źródła energii to także możliwość zdemokratyzowania naszej energetyki oraz zwiększenia bezpieczeństwa energetycznego lokalnych społeczność i całego kraju. Zielona energia wsi się opłaca i jej rozwój będziemy ze wszystkich sił wspierać.
To jest ta Unia i Polska lepszej żywności i równych szans dla rolnictwa o jaką nam chodzi. Żywności zdrowej i ekologicznej oraz wsi chroniącej środowisko, krajobraz, klimat i prawa zwierząt oraz dynamicznie rozwijającej się dzięki odnawialnym źródłom energii.
To jest przyszłość jaką możemy wybrać 26 maja.
Dziękuję.