Stanowisko Rady Krajowej Zielonych z dnia 15 listopada 2022 roku ws. decyzji parlamentu i sytuacji w Islamskiej Republice Iranu

15.11.2022

Rada Krajowa Partii Zieloni wyraża swój całkowity sprzeciw względem działań reżimu Islamskiej Republiki Iranu i wzywa Radę Praw Człowieka ONZ do podjęcia stosownych działań względem sytuacji w tym kraju, wraz z wzięciem pod uwagę najnowszej decyzji dotyczącej aresztowanych podczas protestów, jaką podjął parlament tego państwa.

16 września 2022 roku w całym Iranie wybuchły masowe protesty po śmierci Jiny (Mahsy) Amini – 22-letniej Kurdyjki mieszkającej w Teheranie, która wychodząc z metra została zatrzymana przez służby za niewłaściwe zakrycie włosów. W wyniku interwencji kobieta doznała urazów głowy i trafiła do szpitala, gdzie niedługo później zmarła. To wydarzenie sprawiło, że na ulice irańskich miast wyszły protestować młode osoby, szczególnie kobiety opowiadające się za prawem do wyboru w kwestii zakrywania włosów. Skala demonstracji oraz ich wymiar sprawiły, że reżim Islamskiej Republiki Iranu podjął decyzję o brutalnej pacyfikacji strajkujących, co doprowadziło do zamieszek. Zaczęto także odłączać internet, aby zdjęcia ofiar oraz nagrania z tych działań nie poszły w świat.

Dziś wiemy, że w wyniku tych działań zginęło ponad 300 osób, ponad 5000 zostało rannych, a w areszcie przebywa blisko 15 000 tych, którzy protestowali lub dopuścili się działań wspierających lub sprzecznych z obowiązującym prawem w tym zakresie.

8 listopada 2022 roku aż 227 osób zasiadających w liczącym 290 deputowanych Islamskim Zgromadzeniu Konsultatywnym wezwało irański wymiar sprawiedliwości do wydawania wyroków z karą śmierci za wyżej wymienione działania. Jedną z osób, która otrzymała wyrok z nakazem egzekucji jest 27-letni raper, Saman Yasin. Inną z osób, która została zatrzymana niedługo po opublikowaniu w sieci protest songu Baraye jest Shervin Hajipour, 25-letni piosenkarz.

W obliczu tych dramatycznych wydarzeń, Rada Praw Człowieka Organizacji Narodów Zjednoczonych nie podjęła żadnej uchwały ani nie zwołała żadnej sesji awaryjnej. Jest to skandaliczne, ponieważ Islamska Republika Iranu jest państwem członkowskim ONZ. Powyższe przypadki i sytuacje jasno wskazują, że władze tego kraju dopuściły się rażącego naruszenia praw człowieka. Tym samym wskazanym jest zajęcie stanowiska w tej sprawie.

Rada Krajowa Partii Zieloni wzywa Radę Praw Człowieka ONZ do podjęcia stosownych działań mających na celu wsparcie ofiar reżimu Islamskiej Republiki Iranu, które są represjonowane we własnym kraju i którym grozi śmierć.

Apelujemy także do każdego kraju, do którego uciekają obywatelki i obywatele Iranu, w tym także Kurdyjki i Kurdowie o okazanie otwartości i zrozumienia względem dramatycznej sytuacji w ich państwie, szczególnie przy rozpatrywaniu wniosków azylowych tych osób. Zachęcamy przedstawicielki państw i dyplomatki do niezakrywania włosów podczas wizytowania Islamskiej Republiki Iranu w geście solidarności z kobietami represjonowanymi za swój wybór, z osobami walczącymi przeciwko fundamentalistycznym nakazom.

Nie zgadzamy się na fundamentalizm religijny w żadnej formie. W solidarności z protestującymi krzyczymy:
Jin, Jîyan, Azadî!
Women, Life, Freedom!